"The past, present, future, the occult and the rock'n'roll rolled into one.
It's all the feverish dreams you've ever had - and not just the good ones..."

ESKAPIX PULP

(tidskrift för psychonoir, skräck, gotisk romantik, mörk erotika, surrealism & rock'n'roll)

Eskapix ger ut publikationer som blandar noveller med artiklar, konst och serier. Eskapix gav ut sin första publikation 2005 och har därefter publicerat över 30 olika titlar. Både tidskrifter och romaner som antologier.
Alla våra tidiga utgåvor och publikationer är sedan länge slutsålda.
Eskapix arrangerade under åren 2014-15 även litterära rockklubbar i Sthlm. 
Hösten 2020 återuppstår Eskapix som skriftserie.
 

:INTERVJUER:

* Every man and every woman is a star * Det var Aleister Crowley som sa det. Och det är ett motto som vi på Eskapix lever för och efter. Här kommer vi att intervjua de författare, kreatörer, rebeller och eldsjälar som på ett annat sätt medverkar och förgyller sidorna i Eskapix.

LITTERÄR REBELL 002: VANESSA LEONTINA ALLERTH

Foto: Miguel Colinet

"JAG BÖRJADE SKRIVA REDAN SOM TIOÅRING PÅ FARMORS ORANGEA SILVER REED-MASKIN"

*** Solen brinner hårt från en klarblå augustihimmel när det är dags för oss att presentera nästa litterära rebell som medverkar i kommande Eskapix. Vanessa Leontina Allerth medverkar med novellen "Mistelportalen". En text som andas mörker och poesi. Vacker, finstämd, ödesmättad. Vanessa Leontina Allerth har medverkat i flera antologier - bland annat "Under Misteln" och "Nyanser av Passion" båda utgivna av Ordberoende Förlag. I höst är Vanessa även aktuell med antologin "Världen vi Lämnar". "Mistelportalen" är Vanessas första novell för Eskapix. 

Beskriv dig själv med tre ord...
- ​Fri. Öppen. Integritetsbejakande.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande? Vad är det som får dig att brinna och sätta igång?
- ​Lust och fantasi. Att narkomaniskt samla instinkter från det undermedvetna och sedan noggrant sortera ut dess ord för att belysa dem i ett meningsfullt mönster.    

Hur gammal var du när du insåg att det var skrivandet som lockade?
​- Jag började skriva redan som tioåring på farmors orangea Silver Reed-maskin, en gedigen produkt i metall som hade det mest underbara smatter i tangenterna och ett löst rödsvart bläckband som inte alltid hamnade rätt under bokstäverna men som luktade ren magi.  

Fick du mycket uppmuntran hemifrån?
​- Egentligen inte då jag har en särpräglad arbetarklassbakgrund där man visserligen uppmuntrade till läsning, men att själv skriva och producera egna texter sågs och ses som en mycket abstrakt sysselsättning. Detta har tyvärr bidragit till att jag slutat med skrivandet i  längre perioder i mitt liv, bara för att till slut inse hur ofullständig och olycklig jag blir utan det.

Vad läser du själv för litteratur? Vilka författare får dig att gå ned i spagat och hjula runt i lägenheten?
​- Jon Fosse, Witold Gombrowicz, Göran Tunström, Eugenius Ališanka och Lukas Bärfuss är alla författare och dramatiker som elektriskt stimulerar sinnet och ger mig gåshud av utsökthet. Det de har gemensamt för mig trots sina olika litterära forum, är deras unika sätt att synliggöra livets varierande oundvikliga stadier av tomrum och de gör alla dessa betraktelser till konstverk av högsta klass. 

Vad har du för planer för framtiden?
- Att skriva.

PS. Ni hittar Vanessa Leontina Allerths tidigare utgivna böcker på Adlibris och Bokus. 

-----------------------------------

LITTERÄR REBELL 001: STEFAN HEDSTRÖM

"JAG VILL NOG FÖRSÖKA REDA UT ALLT KAOS SOM SPELAR KONSERT I MITT HUVUD"

*** Stefan Hedström. Litterär rebell som medverkar i kommande Eskapix med novellen "Date Night". En brutal historia om en kväll som slutar i ett extatiskt blodbad. Det här är andra gången som Hedström blir publicerad i Eskapix. Stefan Hedström driver även instagramkontot @rubyyaga. Eskapix fick en pratstund med Hedström:


Beskriv dig själv med tre ord...
- Öppen. Abstrakt. Dubbel.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande? Vad är det som får dig att brinna och sätta igång?
- Religion och mytologier. Det är något med de ämnena som träffar en nerv hos mig och får mig att sätta igång. En av många anledningar varför Lovecraft inspirerar mig så mycket.

Hur gammal var du när du insåg att det var skrivandet som lockade?
- Det tog lång tid, jag var kanske 20 år när jag började skriva. Tror det beror på att jag började läsa skönlitteratur väldigt sent. Det hör ihop. Jag vill nog försöka reda ut allt kaos som spelar konsert i mitt huvud.

Fick du mycket uppmuntran hemifrån?
- Jag har lyxen att komma från en väldigt varm och öppen familj, så jag har alltid fått uppmuntran hemifrån vad jag än tagit mig för. Vet att de läste väldigt mycket sagor för mig när jag var barn.

Vad läser du själv för litteratur? Vilka författare får dig att gå ned i spagat och hjula runt i lägenheten?
- Förutom demonfursten Lovecraft som alltid står i centrum, så skulle jag definitivt säga Alejandro Jodorowsky vars idévärld är helt makalös. Gillar mycket lyrik som Gunnar Ekelöf och Arthur Rimbaud.

Vad har du för planer för framtiden?
- Förutom att jag säkert kommer att skriva noveller, så är jag sugen på att faktiskt skriva en hel roman. Har tankar kring en riktigt mörk medeltida fantasynoir som jag börjat skissa på.

Ps. Segla in på Stefan Hedströms instagramkonto: @rubyyaga

 

-----------------------------------

KOMMANDE PÅ ESKAPIX PULP 

SVARTA HJÄRTAN BLÖDER BENSIN" 

Under Walpurgis 2021 släpper "Eskapix Pulp" årets första antologi. Noveller, lyrik, artiklar och konst i maxat format. "Eskapix Pulp 001: Svarta Hjärtan Blöder Bensin" är vår första publikation sedan 2015. Det går bra att förbeställa antologin via info@eskapix.org. "Svarta Hjärtan Blöder Bensin" kostar 180 sek.
Du betalar först när antologin är tryckt och klar. Mer info inom kort.